Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Έκτακτο : Μας αφορά όλους

Μάσκες : Ένα θέμα που μας αφορά όλους

 

     Εξετάζεται από τον ΠΟΥ(Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) η αναθεώρηση της οδηγίας για τη χρήση μάσκας ως προστατευτικό μέτρο για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού.
  
  Ήδη στη Αμερική ο Ντόναλντ Τράμπ ενθάρρυνε χθες τους Αμερικανούς να φορούν μάσκα ή έστω μαντήλι , καθώς πληθαίνουν οι παρατηρήσεις οτι η χρήση τέτοιων μέτρων απο το ευρύ κοινό περιορίζει την εξάπλωση της επιδημίας. 
   Μέχρι σήμερα ο ΠΟΥ  και οι οργανισμοί προστασίας απο μεταδοτικές ασθένειες σε Ευρώπη και ΗΠΑ προτείνουν μάσκα να φορούν μόνο όσοι έχουν συμπτώματα και οι φροντιστές τους , ωστόσο τώρα εξετάζουν το ενδεχόμενο να συστήνουν ευρεία χρήση μάσκας από τους πολίτες.


    Το Αμερικανικό Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC) εξετάζει την περίπτωση να αναθεωρήσει τη σύσταση για το συγκεκριμένο θέμα.Μέχρι σήμερα , οι Αμερικανοί ειδικοί δεν ήθελαν να συστήσουν την ευρεία χρήση μάσκας , πιστεύοντας ότι αυτή θα δώσει ψευδές αίσθημα προστασίας και ασφάλειας από τους άλλους.Ταυτόχρονα υπάρχει και ανησυχία για την έλλειψη σε μάσκες για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.


  Νέα μελέτη του MIT έδειξε ότι ο βήχας και το φτέρνισμα έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν διασπορά φυσαλίδων σε απόσταση έξι και οχτώ μέτρων , αντίστοιχα γεγονός που αποδεικνύει ότι η διατήρηση απόστασης 2 μέτρων δεν αρκεί.


   Έτσι λοιπόν καταλαβαίνουμε πως είναι Απαραίτητη η χρήση της προστατευτικής μάσκας ακόμη και αυτοσχέδιας από τους υγιείς πολίτες σε δημόσιους χώρους και σε κοινωνικές επαφές χωρίς όμως να θεωρηθεί ότι τα μέτρα δεν πρέπει να τηρούνται. Η μάσκα δεν δίνει την τέλεια προστασία αλλά συμβάλει συνδυαστικά με τα γνωστά πλέον μέτρα.Σύμφωνα με διάσημους ιολόγους από όλο τον κόσμο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου